Географско положение и климат на остров Тасос

Карта на Тасос
Карта на Тасос

Остров Тасос в изумрудено-зелен цвят на Северно Егейско море

Се намира в Северна Гърция , срещу бреговете на Източна Македония. Крайбрежието му достига 115 км, на повърхността се разпространява 378,84 кв.км. Максималната ширина от запад на изток е на 22 км в дължина от север на юг е 26 км. Разположен 40 градуса  в северна ширина и 40 ‘източна дължина и 40 градуса 40’. Разстояние от 12 морски мили го отделя от Кавала и само на 6 километра отКерамоти и Летище Кавала. Административно, той принадлежи към Тасос Кавала и е една от провинциите.  Oбрасъл с дървета е едно от местата с най-голям добив на дървен материал който е един от основните доходи на Тасос, като добив на мрамор,туризъм, масло, маслини, мед и др. Маслини, борови дървета, елхови,  кедър, дрян храсти и други домашни и диви дървета покриват малки долини до върховете на планините. Той има 13,765 жители.

Ипсарион e най-високият връх  (хиляда двеста и три м). Но той е лесна за достъп благодарение на горски пътища.

Характерни за острова са равнини с дървета. От древни времена той е известен с богатата си недра, от чугун, желязо, злато и бял мрамор.

Остров Тасос, перлата на Северно Егейско море, в своята цялост има плажове като Golden Beach в Скала Панагия, Golden Beach в Скала Потамия,Киниря, Рая, Тимония, Алики, Псили Амос на Астрис плажа, Пото- Пефкари, Лименария до Трипити, Атспа Скала Мари, Калирахис, Сотирос, Дасялио Скала Принос, Скала Рахони, Пахи, Папалимани, Глифада и град Тасос  Свети Василий плажа на източния край на града, Ланцет, Гликади (2-3 км от Лимена) с Макриамос един от най-организираните на острова.

Климатът на остров Тасос

климат на остров Тасос
климат на Тасос

Климатът е умерен Тасос, с прохладно лято и мека зима. Хипократ ни е оставил ценни записи от древността за острова с мекия си климат,  в продължение на три години той пребивавал на острова през пети век пр. Хр. В книгата Епидемиите  се посочва, че на о-в Тасос “Като цяло зимата приличаше на пролетта”. Средната годишна температура е 17,2 градуса по Целзий и средната температура през лятото (юли) е 23,4 ° С. Острова се нарича от моряците-спокойният остров,поради ниската интензивност на преобладаващите ветрове в региона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Тасос хотели резервация