Обиколка на острова Тасос

Карта на Тасос
Карта на Тасос

Вземете ферибот от Керамоти и след около 30мин. ще пристигнете в Лимена (Тасо). Столицата на Тасос е административен и търговски център на острова,в нея се намира кметство Тасос. Градът е основан от преселници от Мала Азия през 1922г., които са живеели преди това в село Панагиа (старата столица).

Лимена Тасос
Лимена Тасос

Днес в резултат на туризма градът има висок икономически растеж. Той не се различава от повечето провинциални градове на Гърция. При посещението си на Лимена трябва да посетите Археологическия музей, Античния летен театър с театралните представления и различни концерти, Акропола-древния пазар. Задължително е да видите кея,както да стигнете и до ръба на залива,там където планината слиза до морето, а вълните се разбиват в скалистия бряг.

Лименас Тасос старото пристанище
Лименас Тасос старото пристанище

Градът разполага с много малки и големи хотели-от всички класи, стаи под наем, студия, коли  и мотопеди под наем, туристически агенции,аптеки,лекарски и зъболекарски кабинети, полицейски участък. Има много ресторанти,рибни таверни и таверни на брега на морето, плажни барове, кафенета, снек-барове, заведения с оркестър-за любителите на бузуки и забавата. Изискани кафенета с морски дарове, пицарии, сладкарници, вечерни барове-за вашето питие, както и дискотеки.

Задължително се разходете по пешеходната зона на градът, каъдето са всички магазини за сувенири, дрехи, обувки,играчки и традиционни местни продукти от о Тасос. Разбира се, че трябва да стигнете и до плажа на Лимена, който е подреден с шезлонги и чадъри, с множество барове и кафенета,златист пясък и кристална вода.

Макриамос (Μακρύαμμος) е красива и екзотична ивица извън Лимена, която може да посетите с някое от коръбчетата, които тръгват от старото пристанище на Лимена и извършват кратки пътувания до красивото място. Други плажове намиращи се в съседство до Лимена е Свети Василии (ΑγίουΒασιλείου), Папалимани (Παπαλιμάνι), Нистери (Νυστέρι), Гликади (Γλυκάδι) в близост на които има големи луксозни хотели. За любителите на плаването, от стария кей тръгват ежедневно коръбчета за обиколка на острова или за посещение на някои плажове.

Когато напуснем пристанището и тръгнем на юг от изхода на града (посока Лименариа) от дясната ни страна на брега на морето се намира грънчарската работилница, в която се изработват различни глинени изделия за бита и сувенири,заслужаваща да я посетите. Продължавайки по бреговата ивица след около 2км. ще стигнете до Гликади (Γλυκάδι) -чудесен плаж с фин пясък и чиста вода.

Продължавайки по пътя стигате в Пахи (Παχύς), следва Глифонери (Γλυφονέρι)-страхотно заливче, плаж с естественна сянка от дърветата надвесени над водата. Продължавайки по бреговата линия ще пристигнете в Скала Рахони (стълба към Рахони) сравнително ново селище, което през последните години има много голямо развитие на туризма. Разполага с големи хотели ,механи, кафенета, рибни таверни,аптека,супер маркет, барове и красиви плажове с плитки кристално чисти води. Ако тръгнете към вътрешността на острова,нагоре в планината след 3,5 км. ще стигнете в селото Рахони, което се състои от две селца,от дясно е Свети Георги (Αγίου Γεωργίου) -там в гръцко семейство е израснъл Мехмет Али. От лявата страна се намира Рахони. На входа на селото се намира новопостроената каменна църква Свети Георги на мястото на старата, спрете да я разгледате и да запалите свещичка. Всички села преди години са се намирали във вътрешността на острова,скрити в гората за да избегнат набезите на пиратите. По-късно слизат към брега и създават новите села наречени-стълба към съответното село. Разбира се не липсват хубавите таврни и кафенета и в Рахони.

Връщайки се обратно на главния път,само след километър от ляво на пътя се намира фабриката за мед. Там разфасоват гордостта на Тасос или казано на кратко-боровия мед(който се слави с качествата си на един от най-добрите в света)и се предлага и добива само на острова,а до него е фабриката за маслини на Съюза на  земеделските кооперации на Кавала. Заедно с фабриката на същото място работи маслобойната  ΒΙΕΛΘΑ, в която се добива местния био зехтин и маслинова паста. Там се намира и музея в старата маслобойна.

Продължавате по бреговата ивица и след около километър стигате до отбивка за Скала Прино. От това пристанище може да се качите на ферибот за град Кавала. Скала Прино е второто туристическо селце. Пълно е с туристически бюра,хотели,коли и мотопеди под наем, механи, барове, тук на кея ще намерите и банкомат. Можете да видите и традиционна корабостроителница. Не прпускайте да посетите къмпинга ЕОТ, комплекса е пълен с хубави таверни и заведения за хранене. Подминавайки кръстовището малко след това пристигате в Прино.

Скала Прино
Скала Прино

Прино е едно от най-големите села на острова,било е обитавано от селяните от Голямо и Малко Казавити по време на Втората Световна Война. Една от най-важните територии на Тасос след откриването на нефт и инсталирането на петролни кладенци в морето до Прино. Ощетен от туризъм понеже няма излаз на море, Прино е интересен да се посети в понделник заради състоящият се пазар в центъра му,и разбира се да се види фабриката за биологично чистия пресован екстра вържин зехтин-Кардиофило. В Прино се намира единственият спешен медицински център (ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑΣΟΥ) на острова, където може да получите помощ при нужда. Селото разполага както с аптеки,зъболекарски кабинети и супер маркети,така и с фабрика за мед,хотели, заведения и кафенета.

Завиваме наляво към вътрешността на острова и след 3,5км завоии и изкачване стигаме до Малак Казавити и Голям Казавити. Зад гъстата гора от бор, кестен и кедър при реката се намират чудни места с прекрасна гледка към морето,хотели,таверни и заведения. В последните години с бързи темпове нараства развитието на алпинизма и горските разходки по планинските терени. Един от тези планински пътища води до най-стария женски манастир на Тасос-Свети Панталеймон (Αγίου Παντελεήμονα), който може да посетите.

Казавити Тасос
Казавити

Тази дестинация е една от най-предпочитаните на острова заради възможността да се видят каменните къщи в стар стил,не докосната природа съчетана със съвременните луксозни хотели,шума на реката и пеещите славеи. Може да си изпиете кафето си на площада и да опитате най-вкусната храна на острова в механата Василий на влизане в селото. Не пропускайте да хапнете традиционната супа с лютива салца и чеверметата от агне и козле.

Връщате се в Прино от където тръгнахте за да продължите обиколката си. На юг след 3км влизате в Скала Сотирос (Стълба на Спасителя) (Σκάλας Σωτήρος). То е създадено през 1950 година от жителите на основното село Сотирос, намиращо се на 3км във вътрешността на острова в планинския район. От две години тук се наблюдава бум на туристи заради спокойните води. Спокойствието на малкото селце е изключително подходящо за двойки с деца. Селото разполага с хотели,стаи и студиа под наем, таверни, хлебарница, сладкарница, мини маркет, снек-барове. Организиран плаж с чадъри и шезлонги,къмпинг със собствено заведение и плаж.

Скала Сотирос Тасос
Скала Сотирос

Ако погледнете на ляво от центъра на Скала Сотирос, ще видите сгушено в най-високата точка на балкана село Сотирос (Σωτήρας).То е основано от преселници миньори от съседното  село Калирахи. Когато пристигнете на площада ше видите известната чешма Под чинара, където можете да хапнете традиционни манджи. В Сотирос може да се видят реставрираните къщи в стар стил,както и старата църква-Преображение (Μεταμόρφωσης).

Връщате се отново назад за да продължите по пътя си,след кратко пътуване ще стигнете до едно от най-старите селища на острова

Скала Калирахи Тасос
Скала Калирахи

. То е основано от рибари слезли на улов и построили колиби,където да замръкват в лошото време, което не позволявало да се приберат в селото си нагоре в балкана-Калирахи. Жителите и на двете днешни села Калирахи са рибари и земеделци,те отглеждат както маслинови дръвчета, така и лозя, зеленчуци и плодове. Селото е с най-важното пристанище за риболовни лодки, кораби и яхти.

Тук се произвеждат традиционните сладки от зелени орехи, маслини, тиква и др. Разбира се има супер маркети, аптека, таверни, рибни таверни,снек-бар и кафенета. Тук е една от най-големите фабрики за преработка на маслини-черни и зелени. Произвежда се зехтин с марката ΘΑΣΙΤΙΚΟ. Плажовете, които ви очакват са Κλίμα, Λαγκάδα, Πλάκα. Изкачвайки се към вътрешността на острова след 2км и на 1750м надморска височина ще стигнете до село Калирахи. Най-красивото село на острова, къщите са изцяло в стар стил, пътищата са трудно проходими с автомобил,но за разходка са много подходящи. Тук е фолклорния музей,настанен в красиво имение,основан през 1880 година, който е събрал много предмети и съкровища от острова. Над Калирахи, на хълма на най-високата точка е старото село Свето Преобръжение (Αγία Μεταμόρφωση) с изглед към целия остров. До там можете да стигнете, по наскоро възстановения път. Днес поминака е предимно от риболов и добиване на маслини. Когато стигнете до площада,за да си починете при старата чешма и продължите из криволичещите улици, посетете църквата Св. Димитър (Αγίου Δημητρίου) с  дърворезбан иконостас. Вижте и мостовете, които са уникални за острова.

Калирахи Тасос
Калирахи

Продължавайки обиколката на острова на изхода  от Скала Калирахи, преминавате през малкото селище Клизма, известно с невероятния си плаж с обли камъчета, и таверна с винаги прясна риба, стаи под наем.

Преди да напуснете Калирахи ви подсещаме да си вземете от халвата, която се прави само тук.

Продължавайки по бреговата ивица след 8км стигате до Скала Марион (Σκάλα Μαριών) с население от 1000 души и интериор от миналия век. Скрито в прегръдките на лагуна е готово да приеме и най-всискателните гости. Целия му кей е пълен с рибни таверни,предлагащи приятна обстановка за вашите вечери.Селото е известно с риболова, но най-вече с пчеларството и боровите восъчни пити. На местния пазар можете да намерите всички традиционни продукти произвеждащи се в Маргес. Селото се гордее с чистия си пясъчен плаж и кристалните тихи води.

Скала Марион Тасос
Скала Марион

От среща в планината Ипсарио (Υψάριο) 1203 м.над.в покрай малките планински пътеки има езерца и уникални влажни зони.

планината пътека Ипсарио
планината пътека Ипсарио

Само 2км след Марион е нос Κεφαλά,който ви очаква за кафе и да ви открие гледка към Атон…Халкидики и Кавала. След кратка почивка продължавайки по пътя само след километър вече ще сте на крайбрежието в Лименариа, където са най-красивите плажове на острова и гледка от необятната морска шир на открито море. Тук си струва да споменем от къде носи името си хотелския комплекс,намиращ се там-Трипити (Τρυπητή) – името му идва от дупката в планината образувала се от вълните и ерозията в продължение на много години,вълните съществуващи и сега,допринасят за прекрасен сърф.

Ипсарио Тасос
Ипсарио

Плажът там е колкото чист и песъклив на сушата,толкова и на морското дъно. Има всичко необходимо да изкарате добре-заведения, таверни, баровеи др. Оставайки Трипити зад гърба си ще влезете в най-южното село на острова-Лименариа (Λιμενάρια). Селото е създадено от най-древните обитатели слезли от Кастро през 1922г., за да работят за немска фирма,копаейки в златните мини. Днес има голямо икономическо развитие на региона, туризма се развива много успешно. Има полицеийски участък, поща, банки, аптеки, лекарски и зъболекарски кабинети, супер маркети, магазини за сувенири, дрехи, обувки и много нощен живот. А на пристанището може да оставите своята лодка, ако сте с такава. Наминете през най-голямата открита дискотека на острова.

Лименариа Тасос
Лименариа

А точно над пристанището е разположен замъка,които бил седалище на немската фирма F speidel от 1903г. До 1905г. , образувания плаж зад него е плажа – Μεταλλεία, там е била обработвана рудата.

Лименариа дворец
Лименариа дворец

Ако на кръстовището в Пото завиете на ляво и се изкачите 10км в Балкана ще се озовете в старата столица на острова-Теолого (Θεολόγος).  Къщите тук са изцяло от дърво и камък в Македонски стил. В имението на Хаджи Георги се намира фолклорния музей. Трябва да идете да разгледате и двете църкви- Света Параскева (Αγίας Παρασκευής) и Свети Димитър (Αγίου Δημητρίου). Тук е мястото където се добива зехтин по начина, по който са го правили преди години. Разходете се по калдаръмените улици, насладете се на малките барзеи и красивите цветя. Седнете да опитате Чеверметата в известните механи и кафенета. Тук произвеждат и традиционното сладко от орех и смокиня. Има няклко магазина за сувенири връщайки се от главния път и продължавайки по крайбрежието 500м.

Потос  Тасос
Потос

След Пото пред Вас ще се открие красивия плаж Свети Антоний (Αγίου Αντωνίου). Организиран плаж с кафенета,чадъри, шезлонзи и големи хотели. Непосредствено след него е разположен плажа Ρωσογκρεμός с чист пясък и безопасни плитки води,които са особено подходящи за деца. След 1,5км стигаме до най-известният и красив плаж на острова- Ситен пясък (Ψιλή άμμο), подразбиращо от името му е какъв е пясъка тук,водата е кристално чиста,има и условия за водни спортове, шезлонзи, чадъри и заведения.

Астрис Тасос
Астрис

Продължавайки по маршрута след 1,5 км е следващата забележителност- красивият плаж с тюркоазени води-Астрис (Αστρίς) разполагащ , както с добра организация така и със Супермаркет и хотели. Точно срещу него е необитаемия остров Дева-идеално място за риболов. Тук задължително трябва да посетите естествения басейн,който е в образувала се дупка в скалите в следствие от ерозията на вълните.

Теолого село
Теолого село
Теолого Тасос
Теолого Тасос

След Астрия е плажа Ливади заслужава си да го посетите. Продължавайки нагоре след 500м стигаме до женския манастир Архангел (Αρχαγγέλου) – тук всеки минувач спира да запали свещ и да се полюбува на красивата природа и безкрайната синя ширина на Егейско море. Слизайки от манастира ще видите кулата на гнева-древна,кръгла кула,която е запазена наполовина датираща от 5-4в.пр. Хр. Под тези забележителности е плажа Θυμωνιά, тук може да се видят руините на Византийската църква.

Алики Тасос
Алики

Точно пред Вас ще се открие нос Алики (Αλυκής), който е заобиколен от две естествени пристанища. Тук са намерени доказателства за животот 7в.пр.н.е. Историята именно на този нос разказва,че там било кралството на кралица Алиса. Има намерени достатъчно факти за това колко богат е бил района. Мраморните артефакти свидетелстват за това,че преди векове е било обитавано пристанище с много стратегическо място.

манастир Архангел Тасос
манастир Архангел

На североизток от Алики е плажа Свети Йоан (Άγιος Ιωάννης). Много чист плаж идеален за уединение. Продължавайки в същата посока пристигате на най-известния плаж на острова-Παράδεισο дълга плажна ивица покрита с фин бял пясък,организирана с всичко необходимо за да искарате чудесна почивка. Пътя водещдо плажа минава през гората, тесен е, но е проходим. Плажа е разположен в горска прерадка има и обособени части за нудисти.

Следвайки бреговата линия навлизаме в Кинера (Κοινύρων)-едно от най-красивите села на острова. Пълен е с находища от римско време,а отсреща в морето се виждат гъстите маслинови гори и буйната разтителност на Кинера. Бреговете ми са скалисти,но за сметка на негостоприемните си плажове е известен с най-богатите на риба води, а доскоро се съобщава,че е имало и делфини.

Кинера Тасос
Кинера

Тук можете да отседнете в хотели,стаи под наем,имате на разположение и Супермаркет. Продължавайки по маршрута след 7км влизаме в Скала Потамня (Σκάλα Ποταμιάς). На входа на комплекса са Златните Стълби (Χρυσή ακτή) – обособен комплекс от заведения, таверни, ресторанти, Супермаркет и плажове. Не забравяйте да посетите и разгледате Тарсанас-каменна сграда от миналия век,построена от монаси от Антон на пристанището в Потамня.

Това село е заобиколено от гора ,има невероятни гледки около реката спускаща се по скалите-оттам идва името му-Потами (река). Рибните специлиятети и морските дарове предлагащи се в района ще Ви откажат от диетата за цялото Ви пребиваване на острова. По пътя заобикалящ селото можете да намерите банкомат, ако имате нужда.

Панагя Тасос
Панагя

Ако се изкачим по тесния път нагоре в планината на 2,5км е самото село Потамня (Ποταμιά), което се намира в подножието на най-високия връх на Тасос- Ипсарион (Υψάριον) 1203м , заобиколен от борове,кедри, дъбове и с множество планински поточета. Къщите са в традиционния Македонски архитектурен стил,заведенията се славят с домашните ракии,вина има пълен набор от хотели,заведения,аптека. Посетете музея и църквата!

Потамня Тасос
Потамня

Продължавайки по направлението си пред очите Ви ще се открие красивата плажна ивица Златни Пясъци (Χρυσή Αμμουδιά) отличен със син флаг от ЕЕ. Този плаж принадлежи на село Панагя (Мадона)-старата столица на острова. Намиращо се на 3,5км във вътрешността на Балкана и само на 9км от днешната столица Лимена. Панагя е класическо гръцко село запазило облика и традицийте на предците си. От 11-те параклиса в селото се разбира колко силна е връзката с религията. В Балкана над селото се намира пещерата Δρακότρυπα , посещавана заради сталактитите в нея. И тук има множество планински потоци. А на центърс в селото е пазара,от който можете да закупите традиционните сладка от орехи,смокини, тиквички и домати. Връщайки се на главния път и минавайки през 9км планински път със завой ще се озовете там където тръгнахте и започнахте обиколката си.

Златни Пясъци Тасос
Златни Пясъци

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Тасос хотели резервация