История на остров Тасос

Лименас Тасос античния театър
Лименас Тасос античния театър

Тасос се основава в началото на 7 в. пр.Хр., като финикийска колония, основана от  Телесикли. Но Херодот казва, че живее на острова дълго преди финикийците. Островът взима името си от финикиеца Тасос. Той заедно с брат си Кадм тръгнали да търсят отвлечената си сестра Европа,но не я намират,намерили обаче място където да се остановят.Кадм построил Тива,а Тасос заживял в един остров в северната част на Егейско море,който взел името му.

В 491 г.пр. Хр. попада под персийско робство и се освобождава след победата на гърците при Сламин. От 491 г. до 700 г. пр.н.е. през Тасос преминават много съседни народи. От Парос дошли да помогнат да освободят островът от траките,и както финикийците преди тях решили да се остановят завинаги.Заради големите си залежи от мрамор и злато скоро се превръща в голяма икономическа сила.

Участва в Първата Атинска лига на Делос, но не,за да се извлекат някои ползи от него. В 465 г. пр. Хр. опит за отклонение от алианса, но не успява и по този начин да наложи тежки условия, които превръщат във втора класа град без мини и разрушени стени.

Отношението на четиристотин в 411 г. пр. Хр. Отвлича  вниманието от Атина и започва вражда между филоспартятон и филоадиняон,която утихва в началото на 4 век. Преди Христа Нов, по-гъвкава схема за управление заменя старата и даряват града с нов градоустройствен план с пазарни и други обществени сгради. В 360 г. пр. Хр. на края на Пангей Кринидес за ефективната експлоатация на златни залежи на планината.

През годините на Македонското господство, в Тасос се провежда теоретична независимост, но притежава Кринидес, минаващи под Македонска окупация от едновременното установяване на Филипи в същото населено място.

Римските легиони  недокосват острова и дори го предпочитат, тъй като Рим ще даде цени и ползи.

Лименас Тасос древния пазар
Лименас Тасос древния пазар

В по-късна история докладвани нападения вандалите и славяните в 904 г. сл. Хр., докато неутрализира арабския флот във водите на Византия. В следващите няколко години до падането на Византия, на острова преминават последователни завоевания на франките, венецианците, понякога от местните византийски владетели, понякога от турците да дойдат за постоянно през 1479 и поставени под администрацията на бей Кавала. През 1707 г. на острова има 7-8000 света спечели господаря си в около £ 30,000 от дърво експлоатация на масло и восък.

Богатството на острова винаги е бил полюс на всеки амбициозен завоевател,не може да остави безразличени пиратите. Така че хората са принудени да се пенсионират в планините на острова.

Френският пътешественик Коусинери , когато посетил острова в края на 18 век. бил само с  2500 жители резултат на пиратството довело до мизерия.

От 1813 до 1902, островът е султанският, собственост на везир на Египет Мехмет Али, много приятелски настроени местни жители, като близки до семейството Тазианис прекарва детските си години.

Бурните години на гръцката революция довежда отново острова до икономически спад, до окончателното освобождаване от адмирал Павел Коунтоуриоти на 17 юли 1912.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Тасос хотели резервация