Забележителности на остров Тасос

Археологическият музей на остров Тасос

Археологическият музей Лименас Тасос
Археологическият музей Лименас

, е малък, но добре организиран музей, който ще ви отведе стъпка – стъпка в дългата история на острова.

Важни находки от палеолита до римската епоха, с голямо внимание разказва за една от най-великите цивилизации на Егейско море.

При влизането си в музея, ще бъдат впечатлени от извисяващия бръснар, предназначени за светилището на Аполон, ще научите как са живели  през различните исторически периоди,оставяки  своя отпечатък върху  островa  и се възхитите  на творенията и културата на първите заселници.

В музея ще научат повече за значението на охра палеолит и пещерите, открити в района на Тасос и скални рисунки, открити в Кастро.

Музеят Полигнотос Ваги

Музеят Полигнотос Ваги
Музеят Полигнотос Ваги

Струва си да посетите Потамня , музеят Полигнотос Ваги , създаден в чест на международно известния скулптор Тасиан и живял по-голямата част от живота си в чужбина.

Древните Тасос пристанища

Древните Тасос пристанища
Древните Тасос пристанища

Островът е обитаван от недобросъвестни заселници около 680 г. пр. Хр. Особеността на позицията си по търговските пътища на Егейско море – Черно море – Тракия, и минерализация (злато, сребро) и подпочвените води,лозя и гори са допринесли за развитието на военно и търговско власт. Става част на атинската пост Алианса и военноморска база.

Монети са открити в Египет и Сирия и характеристиката на амфори, намерени на различни места в Средиземно и Черно море. Градът процъфтява до римския период, когато се наблюдават периодично огъване, но ще се върне на пътя край християнски период.

Град Тасос се намира в северната част на острова, в залива Богородица, която се намираше на две пристанища.  Търговско пристанище се намира в североизточната част на острова и е защитен от север кей, Пристанищните съоръжения на всички са сред най-добре запазените в Гърция.

Търговско пристанище, Пристанището е построена извън укрепления и e изплзвано за военното пристанище в североизточната част на града. Използването на пристанището спря в 7век. След Христа Днес останките са 1-2м. под водата. Търговско пристанище обработва всички видове на вноса и износа на острова. От пристанището е бил изнесен на известните древност “Тасиос вино” в буркани, посочени геометрия и търговията е била защитена от специални закони, някои от които се срещат в надписи в съседен пазар на града.

Военноморско пристанище в момента се ползват за   съвременния риболов . Видими останки от раннохристиянска формулировки на годината. Пристанището служи като военноморска корабостроителница на град Тасос от 6-ти до 2-ри век. преди Христа След реконструкция на раннохристиянския период (4-ти до 7-ми век сл. Хр.) Е бил използван като търговски. Ако същата употреба от 10-ти век. сл.Хр.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Тасос хотели резервация